Amnesty roept Tilburgers op om online brieven te schrijven

Elk jaar rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, worden er wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Het gaat dit jaar om tien mensen in diverse landen, van Chili tot Myanmar. Ook in Tilburg kun je op en rond 10 december meedoen met de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Tijdens ’s werelds grootste mensenrechtenevenement schrijven we massaal brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.

 

Blijf thuis en verander een leven

Dit jaar is er door de coronamaatregelen geen schrijfbijeenkomst in Tilburg, maar via www.writeforrights.nl kan iedereen gewoon thuis meedoen. Je kunt een kant-en-klare brief online ondertekenen. Nog beter is om de voorbeeldbrief met de hand over te schrijven. Deze papieren brieven kun je inleveren in boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17 in Tilburg. Geen envelop nodig, Amnesty Tilburg zorgt voor verzending. De impact van handmatig geschreven brieven blijkt in de praktijk het grootst. Hoe meer brieven we schrijven, hoe meer levens we kunnen veranderen.

 

Gestraft voor een gedicht

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür in Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Help mee om alle aanklachten tegen hen te laten vallen. Elke brief telt, deze mensen hebben jouw steun hard nodig.

 

Hebben de brieven effect?

Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om slachtoffers van onrecht vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie hier een succes van Write for Rights 2019. Magai Matiop Ngong, vrijgelaten uit dodencel in 2020: “HEEL ERG BEDANKT. IK HEB GEEN WOORDEN. MIJN HART IS GEVULD MET GELUK.