Groep 505

Internationale Vrouwendag 2024

Op vrijdag 8 maart vierde de Tilburgse tak van Amnesty International de jaarlijks terugkerende Internationale Vrouwendag. Met de petitie voor Narges Mohammadi wisten de vrijwilligers 213 handtekeningen te verzamelen.

Dit jaar kon je Amnesty op twee locaties tegenkomen. In de middaguren zijn er in de bibliotheek LocHal drie vrijwilligers succesvol actief geweest voor de petitie en om Internationale Vrouwendag onder de aandacht te brengen. In de avond waren zij in De Nieuwe Vorst om daar een stand te bemensen tijdens het festival HEKS! Ook hier heeft de Tilburgse groep succes geboekt, reacties als "schandelijk dat dit soort dingen nog gebeuren" en wat "vreselijk naar voor Narges" werden gegeven, terwijl de gasten hun handtekening zetten onder de brief.

Vreselijk is het dan ook wanneer je leest hoe deze Iraanse Nobelprijswinnares en vooraanstaande vrouwenrechtenactiviste eraan toe is. Al sinds 2016 is Narges meerdere malen opgepakt en veroordeeld voor het organiseren van vreedzame demonstraties. Ze heeft medische klachten waar ze geen zorg voor krijgt en heeft door een communicatieverbod geen contact met haar gezin en advocaat. Narges moet de komende 12 jaar verblijven in de beruchte Evin-gevangenis en zal daar 154 zweepslagen krijgen.

Gelukkiger nieuws was er ook. Dit jaar heeft de werkgroep geprobeerd om een echt feestje te maken van Internationale Vrouwendag. Er zijn mooie ansichtkaarten ontworpen en die werden uitgedeeld. Dit in combinatie met de felicitaties zorgde ervoor dat zelfs de meest in gedachten verzonken persoon een glimlach op haar gezicht toverde.

We willen alle betrokken partijen en alle petitie-ondertekenaars dan ook enorm bedanken voor de interesse en aandacht! Heb je ons gemist en wil je alsnog bijdragen? Teken de petitie alsnog via de link https://www.amnesty.nl/forms/petitie-iran-mohammadi.