Burgemeester Weterings komt op voor mensenrechten

Write for Rights in Tilburg levert groot aantal brieven tegen onrecht op

Op dinsdag 10 december werd weer eens duidelijk dat veel Tilburgers het opnemen voor de mensenrechten overal ter wereld. Op de jaarlijkse internationale Dag voor de Rechten van de Mens trok de brievenschrijfactie Write for Rights van Amnesty International veel belangstellenden. In boekhandel Gianotten Mutsaers en in de bibliotheek in de LocHal werd urenlang geschreven. Resultaat: 235 handgeschreven brieven (aanzienlijk meer dan vorig jaar) gericht aan regimes die fundamentele rechten van hun burgers schenden en 70 groetenkaarten om de getroffenen een hart onder de riem te steken. Zo is er op vele honderden locaties in Nederland volop geschreven.

Een van de vele Tilburgers die hun solidariteit met slachtoffers van mensenrechtenschendingen kwamen betuigen was ook burgemeester Theo Weterings die al sinds zijn studententijd lid van Amnesty is. Nadat hij zijn brieven had geschreven vertelde hij over zijn drijfveer om dit te doen: “Op de Dag van de Rechten van de Mens is het belangrijk om ons te realiseren dat in vele landen de rechten en vrijheden voor burgers niet zo vanzelfsprekend zijn als in Nederland.”

Het gaat om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gemarteld worden om wat ze geloven. De stapels brieven zijn van enorme waarde. Burgers voelen zich gesteund, gevangenen komen vrij. Dit jaar waren de schrijfacties gericht op mensenrechtenschendingen in tien landen, van Griekenland tot China. Via de brieven worden de betreffende regeringen opgeroepen de rechten van hun burgers te respecteren. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze acties werken. De groetenkaarten zijn een steunbetuiging aan de slachtoffers zelf en zij putten daar de kracht uit om hun strijd voor gerechtigheid vol te houden.