Home
Op dinsdag 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. We schrijven brieven aan de betreffende regeringen en kaarten aan de getroffenen zelf.
Ook in Tilburg en Berkel-Enschot gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights actie van Amnesty International. Iedereen is welkom.
De tijden en locaties zijn:
Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Manahel al-Otaibi, een 30-jarige fitnessinstructrice uit Saudi-Arabië. Via sociale media riep ze op tot meer vrijheden voor vrouwen in haar land. Op Snapchat zette ze foto’s waarop ze geen abaya draagt, het traditionele losse gewaad met lange mouwen. Ze werd gearresteerd en veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. In april 2024 kon Manahel voor het eerst sinds maanden haar familie bellen. Ze vertelde dat ze in eenzame opsluiting zat en in elkaar was geslagen, met een gebroken been tot gevolg.
Ook voert Amnesty actie voor Joel Paredes uit Argentinië, een 29-jarige keramist en vader van twee kinderen. Hij deed op 30 juni 2023 mee aan een vreedzame demonstratie op het gebied van natuur en landrechten van de inheemse bevolking. De politie schoot met rubberen kogels op de demonstranten en Joel werd geraakt en is nu blijvend blind aan zijn rechteroog. De dader gaat nog steeds vrijuit.
Voor deze twee en andere mensen komen we dit jaar rond 10 december wereldwijd in actie.
Het schrijven van brieven en kaarten heeft wel degelijk effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zo voerden we eerder actie voor kunstenaar Sasha Skochilenko uit Rusland. Ze had in een supermarkt stickertjes op prijskaartjes geplakt om mensen te informeren over de oorlog in Oekraïne. Ze kreeg jaren celstraf voor haar protestactie. Op 1 augustus 2024 kwam ze vrij tijdens een gevangenenruil. Haar advocaat liet Amnesty International weten: "Ik wil jullie van harte bedanken voor jullie steun aan Sasha. Jullie aandacht verwarmt ons in deze moeilijke tijd en laat ons voelen dat we niet alleen zijn met de onderdrukking die helaas in ons land plaatsvindt. Sasha kreeg veel ansichtkaarten met steunbetuigingen".
Op vrijdag 8 maart vierde de Tilburgse tak van Amnesty International de jaarlijks terugkerende Internationale Vrouwendag. Met de petitie voor Narges Mohammadi wisten de vrijwilligers 213 handtekeningen te verzamelen.
Dit jaar kon je Amnesty op twee locaties tegenkomen. In de middaguren zijn er in de bibliotheek LocHal drie vrijwilligers succesvol actief geweest voor de petitie en om Internationale Vrouwendag onder de aandacht te brengen. In de avond waren zij in De Nieuwe Vorst om daar een stand te bemensen tijdens het festival HEKS! Ook hier heeft de Tilburgse groep succes geboekt, reacties als "schandelijk dat dit soort dingen nog gebeuren" en wat "vreselijk naar voor Narges" werden gegeven, terwijl de gasten hun handtekening zetten onder de brief.
Vreselijk is het dan ook wanneer je leest hoe deze Iraanse Nobelprijswinnares en vooraanstaande vrouwenrechtenactiviste eraan toe is. Al sinds 2016 is Narges meerdere malen opgepakt en veroordeeld voor het organiseren van vreedzame demonstraties. Ze heeft medische klachten waar ze geen zorg voor krijgt en heeft door een communicatieverbod geen contact met haar gezin en advocaat. Narges moet de komende 12 jaar verblijven in de beruchte Evin-gevangenis en zal daar 154 zweepslagen krijgen.
Gelukkiger nieuws was er ook. Dit jaar heeft de werkgroep geprobeerd om een echt feestje te maken van Internationale Vrouwendag. Er zijn mooie ansichtkaarten ontworpen en die werden uitgedeeld. Dit in combinatie met de felicitaties zorgde ervoor dat zelfs de meest in gedachten verzonken persoon een glimlach op haar gezicht toverde.
We willen alle betrokken partijen en alle petitie-ondertekenaars dan ook enorm bedanken voor de interesse en aandacht! Heb je ons gemist en wil je alsnog bijdragen? Teken de petitie alsnog via de link https://www.amnesty.nl/forms/petitie-iran-mohammadi.