Groep 505

Amnesty International's Write for Rights

75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens


Op zondag 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in de gemeente Tilburg gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights actie van Amnesty International.

 

De tijden en locaties zijn:

  • 11.00-16.00 uur: De Bibliotheek, Trappistinnentuin 77 in Berkel-Enschot
  • 12.30-16.30 uur: LocHal, Burg. Brokxlaan 1000 in Tilburg
  • 12.30-16.30 uur: Boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17 in Tilburg

Schrijf een brief, verander een leven

 

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van met name genoemde burgers te verbeteren. Mensen kunnen samen schrijven, maar ook thuis of online.

 

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook voeren we actie voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschaps­leiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Zij zetten zich in tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur.  Voor deze twee mensen en anderen komen we rond 10 december wereldwijd in actie.

 

75 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt, heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten, en is de basis voor het werk van Amnesty International.

 

Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mensen; de buurt waarin hij woont, de school die hij bezoekt, de fabriek, boerderij of kantoor waar hij werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders. – Eleanor Roosevelt

 

Schrijven heeft effect

 

Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zie hier de successen van eerdere Write for Rights acties. Zo voerden we eerder actie voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya's. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten:

 

Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid. – Bernardo Caal Xol