Groep 505

Internationale Vrouwendag 2024

Op vrijdag 8 maart vierde de Tilburgse tak van Amnesty International de jaarlijks terugkerende Internationale Vrouwendag. Met de petitie voor Narges Mohammadi wisten de vrijwilligers 213 handtekeningen te verzamelen.

Dit jaar kon je Amnesty op twee locaties tegenkomen. In de middaguren zijn er in de bibliotheek LocHal drie vrijwilligers succesvol actief geweest voor de petitie en om Internationale Vrouwendag onder de aandacht te brengen. In de avond waren zij in De Nieuwe Vorst om daar een stand te bemensen tijdens het festival HEKS! Ook hier heeft de Tilburgse groep succes geboekt, reacties als "schandelijk dat dit soort dingen nog gebeuren" en wat "vreselijk naar voor Narges" werden gegeven, terwijl de gasten hun handtekening zetten onder de brief.

Vreselijk is het dan ook wanneer je leest hoe deze Iraanse Nobelprijswinnares en vooraanstaande vrouwenrechtenactiviste eraan toe is. Al sinds 2016 is Narges meerdere malen opgepakt en veroordeeld voor het organiseren van vreedzame demonstraties. Ze heeft medische klachten waar ze geen zorg voor krijgt en heeft door een communicatieverbod geen contact met haar gezin en advocaat. Narges moet de komende 12 jaar verblijven in de beruchte Evin-gevangenis en zal daar 154 zweepslagen krijgen.

Gelukkiger nieuws was er ook. Dit jaar heeft de werkgroep geprobeerd om een echt feestje te maken van Internationale Vrouwendag. Er zijn mooie ansichtkaarten ontworpen en die werden uitgedeeld. Dit in combinatie met de felicitaties zorgde ervoor dat zelfs de meest in gedachten verzonken persoon een glimlach op haar gezicht toverde.

We willen alle betrokken partijen en alle petitie-ondertekenaars dan ook enorm bedanken voor de interesse en aandacht! Heb je ons gemist en wil je alsnog bijdragen? Teken de petitie alsnog via de link https://www.amnesty.nl/forms/petitie-iran-mohammadi.

 

“Je kunt iets doen om het verschil te maken”

 

Bij de jaarlijkse brievenschrijfactie van Amnesty International Write for Rights op 10 december zijn in Tilburg zo’n 325 brieven en 200 kaarten geschreven. De brieven worden verzonden naar regeringen die zich schuldig maken aan schending van mensenrechten, en de kaarten gaan naar de getroffenen zelf. Dit jaar werd er geschreven in de Bibliotheek in Berkel-Enschot, de LocHal in Tilburg en boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg.

Een van de schrijvers in de LocHal, waar tegelijk ook een evenement van Human Rights Tattoo plaatsvond, was de Tilburgse loco-burgemeester Marcelle Hendrickx. Waarom schreef zij onder meer voor de moeder van een vermoorde jongeman in Brazilië?

Wat mij, als moeder, treft is dat die vrouw haar zoon verloren heeft en dat zij zich inzet om eindelijk een echt onderzoek te laten doen naar wie haar zoon vermoord heeft. Ja dat raakt mij zo, iemand die haar kind is kwijtgeraakt en die eigenlijk ons nodig heeft om gerechtigheid te halen. Dan zie je hoe belangrijk mensenrechten zijn en hoe ver we daarvan weg zijn helaas op veel plekken in de wereld. Je vraagt je soms af: zou het helpen, zo’n brief of kaartje? Maar ik denk dat het helpt dat die moeder in Brazilië voelt en ervaart dat er een moeder is in Tilburg, aan de andere kant van de wereld, die aan haar denkt en met haar meevoelt. Dat ik alles zal doen wat in mijn macht ligt om haar te helpen. Dat je niet alleen in het collectief maar ook 1 op 1 iets kunt doen om het verschil te maken, dat is voor mij heel belangrijk. Daarom heb ik zelf een tatoeage van Human Rights Tattoo laten zetten, en daarom vind ik het belangrijk om Amnesty International te steunen.

 

Wij als stad willen een veilige en inclusieve stad zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen kan meedoen, altijd. En wij vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen in de rest van de wereld ook die vrijheid krijgt. We weten dat die ook in onze eigen stad soms onder druk staat, des te meer reden om je ook voor anderen in te zetten. Ik hoop dat alle inwoners van Tilburg zich zowel met mensen dichtbij als ver weg verbonden voelen.

 


 

Ook een andere Tilburgse politica, het kersverse Tweede Kamerlid Esmah Lahlah, kwam een brief en een kaartje schrijven. Zij koos voor de vermoorde mensenrechtenactivist Thulani Maseko in Eswatini (Swaziland). Wat was haar inspiratie?

 

Mensenrechten zijn natuurlijk van groot belang en staan helaas onder druk, niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten. We kunnen op allerlei manieren laten zien dat we voor mensen moeten opkomen en dat we onze verantwoordelijkheid daarin kunnen nemen: brieven schrijven, vrijwilligerswerk doen, met demonstraties meelopen, de politiek ingaan, het kan allemaal. Ik ben Amnesty dankbaar dat ze ons continu een spiegel voorhouden en ons erop wijzen dat de mensenrechten onder druk staan.

 

Wat mij trof is dat Thulani zich onder meer inzette voor de lhbtiq+ gemeenschap, en die staat meer onder druk dan ooit tevoren. Ook in ons eigen land zien we dat mensen niet meer hand in hand durven te lopen. Hij heeft geprobeerd dit te adresseren en dat heeft hij met zijn leven moeten bekopen, hij is gedood in het bijzijn van zijn vrouw. Als iemand bereid is zo voor de goede zaak te gaan, het minste wat ik dan kan doen is een brief schrijven aan de koning van Eswatini en hem erop wijzen dat er gerechtigheid moet komen, en aan de weduwe van Thulani te schrijven dat ik naast haar sta.

 

Samen voor Kinderrechten in de LocHal

Amnesty Tilburg heeft met de afdeling Educatie van de LocHal een middag georganiseerd met als thema Kinderrechten. Op woensdag 22 november gaan we met kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen praten over kinderrechten aan de hand van gesprekjes, het kinderrechtenpaspoort, korte filmpjes over kinderrechten en we zingen met Peer de Graaf de kinderrechtenrap. Daarna gaan de kinderen creatief aan de slag. Ze maken tekeningen, een poster, een rap, een verhaal, enzovoort over kinderrechten.

De kinderen kunnen ook luisteren naar vluchtelingenverhalen verteld door vluchtelingen van de Pre-Bachelor opleiding. Ze gaan aan de hand van YouTube filmpjes praten over mensenrechten met studenten van de School voor Journalistiek en ze kunnen luisteren naar verhalen over kinderrechten waar ze ook samen kunnen dansen. Broodje Aap Linke Soep verzorgt de catering met verhalen van en door vluchtelingen.

Iedereen kan dan schrijven aan de schrijftafels waar we cases hebben van mensen die door Amnesty ondersteund worden. We schrijven en tekenen kaarten die opgestuurd worden naar personen over de hele wereld die extra aandacht krijgen van Amnesty omdat hun mensenrechten geschonden worden.

Het vindt plaats in de LocHal op woensdag 22 november van 15:30-16:30. Meer informatie vind je op de website van de LocHal:


Woensdag 22 november 15:30-16:30


Jaarlijkse collecte Amnesty International 2022

Hoe belangrijk het werk van Amnesty is werd deze week weer eens overduidelijk. Hoe belangrijk vrijheid is, om te leven en te mogen zeggen wat je denkt, en gewoon te mogen zijn wie je bent.

Wie kan het beter zeggen dan Jace van de Ven, onze Tilburgse stadsdichter. Hij schreef het volgende gedicht ter ondersteuning van de Jaarlijkse collecte Amnesty International 2022 van 13 t/m 19 maart.

 

 

In dit kruikenstadje waar we vrij als vogels zijn,

En elke zij of hij mag leven zoals hij of zij dat wil,

Of toch bijna tenminste, is het begrijpelijk dat je

Niet dagelijks bezig bent met waar dat niet zo is

 

Waar je gevangen zit om het denken dat je denkt,

Waar de galg je wacht als je een kerel liefhad en

Zelf ook een gozer bent, of je gemarteld wordt als

Je niet aan een jou opgelegd geloof kunt geloven

 

Het gebeurt bij zonnig weer in contreien waar ze

Tribunalen hebben en wereldsportspektakels, waar

Naar buiten toe de schone schijn wordt opgehouden

Maar wee degene die de groezelige waarheid toont

 

Laat ons naast hen staan die hun leven inzetten voor

Vrijheid en recht en met hen geloven in de toekomst,

Een betere wereld, ook Tilburg wordt daar mooier van

Geef deze week een zakcent aan het werk van Amnesty

 

 

Jace van de Ven
1 maart 2022

 

Collectie 2022

Amnesty International's Write for Rights

75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens


Op zondag 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in de gemeente Tilburg gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights actie van Amnesty International.

 

De tijden en locaties zijn:

  • 11.00-16.00 uur: De Bibliotheek, Trappistinnentuin 77 in Berkel-Enschot
  • 12.30-16.30 uur: LocHal, Burg. Brokxlaan 1000 in Tilburg
  • 12.30-16.30 uur: Boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17 in Tilburg

Schrijf een brief, verander een leven

 

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van met name genoemde burgers te verbeteren. Mensen kunnen samen schrijven, maar ook thuis of online.

 

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook voeren we actie voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschaps­leiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Zij zetten zich in tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur.  Voor deze twee mensen en anderen komen we rond 10 december wereldwijd in actie.

 

75 Jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt, heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten, en is de basis voor het werk van Amnesty International.

 

Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mensen; de buurt waarin hij woont, de school die hij bezoekt, de fabriek, boerderij of kantoor waar hij werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders. – Eleanor Roosevelt

 

Schrijven heeft effect

 

Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zie hier de successen van eerdere Write for Rights acties. Zo voerden we eerder actie voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya's. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten:

 

Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid. – Bernardo Caal Xol

 

 

Write for women rights

Op 8 maart is het Internationale Dag van de Vrouw en wordt er stil gestaan bij de positie van vrouwen wereldwijd. Dit is van belang, want man en vrouw worden zelfs vandaag de dag nog niet altijd gezien als gelijkwaardig en hebben soms dus niet dezelfde rechten.
Wij willen dat veranderen. Wilt u dat ook? Kom dan samen met ons, Amnesty International groep Tilburg, schrijven in de bibliotheek de LocHal tussen 13.00 en 16.00 uur en kom op voor de rechten van vrouwen wereldwijd!

 

 

13.036 euro voor Amnesty International

De collecte van Amnesty International, die van 10 tot en met 16 maart 2019 plaatsvond in Tilburg, heeft € 13.036 opgebracht. 135 vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie. De organisatie dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

 

Opbrengst van onschatbare waarde

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde.

 

 

Het belang van de collecte

Met het geld dat tijdens de collecte werd opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld om mensen vrij te krijgen die gevangen zitten vanwege verzonnen aanklachten. Mensen als Jeremy Corre uit de Filipijnen. Hij zat zes jaar vast op de valse beschuldiging van drugsbezit. Tijdens zijn gevangenschap werd hij gemarteld. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating en tijdens Write for Rights 2014 werd er massaal voor hem geschreven. In maart 2018 kwam hij vrij.


Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.