Groep 505

Burgemeester Weterings: “Mensen een hart onder de riem steken”

Write for Rights in Tilburg levert honderden brieven tegen onrecht op

Op 10 december, de internationale Dag voor de Rechten van de Mens, bleek opnieuw dat veel Tilburgers het opnemen voor de mensenrechten overal ter wereld. Tijdens de brievenschrijfactie Write for Rights van Amnesty International, in de LocHal en in boekhandel Gianotten Mutsaers, werden door vele betrokken burgers in totaal 198 brieven geschreven aan regimes die fundamentele rechten van hun burgers schenden, en 80 groetenkaarten om de getroffenen een hart onder de riem te steken. De brieven die door mensen thuis zijn geschreven moeten hierbij nog worden opgeteld. Vanuit heel Nederland worden jaarlijks honderdduizenden brieven en kaarten verzonden, en die zijn van grote waarde.

 

Zoals ook in voorgaande jaren kwam de Tilburgse burgemeester Theo Weterings zaterdag zijn solidariteit met slachtoffers van mensenrechtenschending betuigen. Wat beweegt hem?
Ik vind het heel belangrijk dat we ons realiseren dat de vrijheden en ook de integere rechtspraak die we in Nederland hebben lang niet in alle landen op deze wereldbol vanzelfsprekend zijn. Het is goed om even te denken aan mensen die elders in de wereld in een cel zitten onder omstandigheden die je je eigenlijk niet kunt voorstellen, en te proberen die mensen een hart onder de riem te steken met een kaart of brief, da’s heel belangrijk. Er zijn helaas veel mensen die opgesloten zitten en van hun autoriteiten weinig of geen contacten mogen hebben, die kunnen via Amnesty toch bereikt worden en een menselijk contact met de buitenwereld krijgen. Ik zou iedereen willen oproepen dit te ondersteunen en dat kan al door jaarlijks een uurtje te komen meeschrijven.

 

Het gaat om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden, vastzitten of gemarteld worden alleen om hun mening of geweldloze protest tegen misstanden in hun land. De stapels brieven en kaarten vanuit de hele wereld hebben effect want burgers voelen zich erdoor gesteund en gevangenen komen vrij. Dit jaar waren de schrijfacties gericht op mensenrechtenschendingen in tien landen, van Cuba tot Iran. Via de brieven worden de betreffende regeringen opgeroepen de rechten van hun burgers te respecteren. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze acties werken. De groetenkaarten zijn een steunbetuiging aan de slachtoffers zelf, en zij putten daaruit de kracht om hun strijd voor gerechtigheid vol te houden.
 

Write for Rights in de LocHal

Jaarlijkse collecte Amnesty International 2022

Hoe belangrijk het werk van Amnesty is werd deze week weer eens overduidelijk. Hoe belangrijk vrijheid is, om te leven en te mogen zeggen wat je denkt, en gewoon te mogen zijn wie je bent.

Wie kan het beter zeggen dan Jace van de Ven, onze Tilburgse stadsdichter. Hij schreef het volgende gedicht ter ondersteuning van de Jaarlijkse collecte Amnesty International 2022 van 13 t/m 19 maart.

 

 

In dit kruikenstadje waar we vrij als vogels zijn,

En elke zij of hij mag leven zoals hij of zij dat wil,

Of toch bijna tenminste, is het begrijpelijk dat je

Niet dagelijks bezig bent met waar dat niet zo is

 

Waar je gevangen zit om het denken dat je denkt,

Waar de galg je wacht als je een kerel liefhad en

Zelf ook een gozer bent, of je gemarteld wordt als

Je niet aan een jou opgelegd geloof kunt geloven

 

Het gebeurt bij zonnig weer in contreien waar ze

Tribunalen hebben en wereldsportspektakels, waar

Naar buiten toe de schone schijn wordt opgehouden

Maar wee degene die de groezelige waarheid toont

 

Laat ons naast hen staan die hun leven inzetten voor

Vrijheid en recht en met hen geloven in de toekomst,

Een betere wereld, ook Tilburg wordt daar mooier van

Geef deze week een zakcent aan het werk van Amnesty

 

 

Jace van de Ven
1 maart 2022

 

Collectie 2022

Brieven schrijven tegen onrecht

Ieder jaar rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

 

Ook in Tilburg komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Op zaterdag 10 december 2022 is iedereen welkom:

  • 10.00 tot 13.00 uur in de LocHal (Burg. Brokxlaan 1000)
  • 14.00 tot 17.00 uur in boekhandel Gianotten Mutsaers (Emmapassage 17)

Daarnaast kan iedereen thuis of online meedoen.

 

Schrijf een brief, verander een leven

Tijdens Write for Rights schrijven we brieven naar autoriteiten van verschillende landen, van Bangladesh tot Cuba, om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde individuen te respecteren. En we steunen mensen die onrecht is aangedaan door hen groetenkaarten te sturen.

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Zineb Redouane. Zij kwam om het leven toen mensen in haar straat in Marseille, Frankrijk demonstreerden. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat van de politie en overleed in het ziekenhuis. Bijna vier jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op haar leven. Ook schrijven we voor Vahid Afkari die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting.

 

Schrijven kan overal

Behalve in de LocHal en bij Gianotten Mutsaers kan men ook thuis aan Write for Rights deelnemen via een thuisschrijfpakket. De thuis geschreven brieven en kaarten kunnen tot uiterlijk 16 december worden ingeleverd bij Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17. Tenslotte kunnen ook online brieven en kaarten worden ondertekend en verzonden. Alle informatie is te vinden op www.writeforrights.nl.

 

Schrijven helpt

Het schrijven van brieven helpt echt, het heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty International regeringen om onrecht aan te pakken. In de afgelopen jaren werden daardoor tientallen mensen vrijgelaten, werden rechtszaken heropend en kregen bedreigde mensen bescherming.

 

Goed nieuws

Eerder voerden we actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet ons weten: ‘Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’

 

 

Nieuwe Corona maatregelen

Omdat de LocHal al om 20.00 uur sluit, in verband met de Corona maatregelen, kunnen we voorlopig niet samen komen voor de schrijfavonden. We vragen je daarom om voorlopig als thuisschrijver brieven te schrijven. Juist in tijden van Corona worden mensenrechten nog zwaarder geschonden.

 

De vergaderingen van de Tilburgse Amnesty werkgroep worden voorlopig online gehouden. Wil je die bijwonen dan kun je contact opnemen met Irmgard van Himbergen. Je krijgt dan een deelname-link toegestuurd.

Schrijfavonden starten weer

Vanwege de Corona situatie zijn er een tijdje geen gezamenlijke schrijfavonden georganiseerd. Maar op dinsdag 29 september wordt er weer een schrijfavond gehouden. We starten om 20:00 uur in de LocHal aan de grote tafel op de begane grond.

Write for women rights

Op 8 maart is het Internationale Dag van de Vrouw en wordt er stil gestaan bij de positie van vrouwen wereldwijd. Dit is van belang, want man en vrouw worden zelfs vandaag de dag nog niet altijd gezien als gelijkwaardig en hebben soms dus niet dezelfde rechten.
Wij willen dat veranderen. Wilt u dat ook? Kom dan samen met ons, Amnesty International groep Tilburg, schrijven in de bibliotheek de LocHal tussen 13.00 en 16.00 uur en kom op voor de rechten van vrouwen wereldwijd!

 

 

13.036 euro voor Amnesty International

De collecte van Amnesty International, die van 10 tot en met 16 maart 2019 plaatsvond in Tilburg, heeft € 13.036 opgebracht. 135 vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie. De organisatie dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

 

Opbrengst van onschatbare waarde

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde.

 

 

Het belang van de collecte

Met het geld dat tijdens de collecte werd opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld om mensen vrij te krijgen die gevangen zitten vanwege verzonnen aanklachten. Mensen als Jeremy Corre uit de Filipijnen. Hij zat zes jaar vast op de valse beschuldiging van drugsbezit. Tijdens zijn gevangenschap werd hij gemarteld. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating en tijdens Write for Rights 2014 werd er massaal voor hem geschreven. In maart 2018 kwam hij vrij.


Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.