Groep 505

Nieuwe Corona maatregelen

Omdat de LocHal al om 20.00 uur sluit, in verband met de Corona maatregelen, kunnen we voorlopig niet samen komen voor de schrijfavonden. We vragen je daarom om voorlopig als thuisschrijver brieven te schrijven. Juist in tijden van Corona worden mensenrechten nog zwaarder geschonden.

 

De vergaderingen van de Tilburgse Amnesty werkgroep worden voorlopig online gehouden. Wil je die bijwonen dan kun je contact opnemen met Irmgard van Himbergen. Je krijgt dan een deelname-link toegestuurd.

Amnesty roept Tilburgers op om online brieven te schrijven

Elk jaar rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, worden er wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Het gaat dit jaar om tien mensen in diverse landen, van Chili tot Myanmar. Ook in Tilburg kun je op en rond 10 december meedoen met de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Tijdens ’s werelds grootste mensenrechtenevenement schrijven we massaal brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.

 

Blijf thuis en verander een leven

Dit jaar is er door de coronamaatregelen geen schrijfbijeenkomst in Tilburg, maar via www.writeforrights.nl kan iedereen gewoon thuis meedoen. Je kunt een kant-en-klare brief online ondertekenen. Nog beter is om de voorbeeldbrief met de hand over te schrijven. Deze papieren brieven kun je inleveren in boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17 in Tilburg. Geen envelop nodig, Amnesty Tilburg zorgt voor verzending. De impact van handmatig geschreven brieven blijkt in de praktijk het grootst. Hoe meer brieven we schrijven, hoe meer levens we kunnen veranderen.

 

Gestraft voor een gedicht

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger. Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür in Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen 3 jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Help mee om alle aanklachten tegen hen te laten vallen. Elke brief telt, deze mensen hebben jouw steun hard nodig.

 

Hebben de brieven effect?

Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om slachtoffers van onrecht vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie hier een succes van Write for Rights 2019. Magai Matiop Ngong, vrijgelaten uit dodencel in 2020: “HEEL ERG BEDANKT. IK HEB GEEN WOORDEN. MIJN HART IS GEVULD MET GELUK.

 

 

Schrijfavonden starten weer

Vanwege de Corona situatie zijn er een tijdje geen gezamenlijke schrijfavonden georganiseerd. Maar op dinsdag 29 september wordt er weer een schrijfavond gehouden. We starten om 20:00 uur in de LocHal aan de grote tafel op de begane grond.

Write for women rights

Op 8 maart is het Internationale Dag van de Vrouw en wordt er stil gestaan bij de positie van vrouwen wereldwijd. Dit is van belang, want man en vrouw worden zelfs vandaag de dag nog niet altijd gezien als gelijkwaardig en hebben soms dus niet dezelfde rechten.
Wij willen dat veranderen. Wilt u dat ook? Kom dan samen met ons, Amnesty International groep Tilburg, schrijven in de bibliotheek de LocHal tussen 13.00 en 16.00 uur en kom op voor de rechten van vrouwen wereldwijd!

 

 

Dag van de rechten van de mens 2018

Thema: Recht op een goed leven

Van alle Europese landen weet de Nederlandse jeugd het minste van het bestaan van kinderrechten af. Dat is gek, want ook Nederlandse jongeren hebben veel te maken met mensenrechten. Denk aan de aantasting van hun vrijheid van meningsuiting of privacy via internet en social media, recht op scholing, onderdak en verzorging.

 

Jongeren van de Parochie Peerke Donders en van R-Newt zijn met het thema Recht op goed leven aan de slag gegaan en hebben door middel van een aantal workshops hun verhaal kunnen vertalen op een manier die bij hen past. Op maandagavond 10 december presenteren zij graag het resultaat aan u!

Kom kijken en luisteren naar de boeken die gemaakt zijn in samenwerking met Book to Be, de rapteksten die geschreven zijn met rapper Thomas van Vliet en de foto's die gemaakt zijn onder begeleiding van Paul Scheijmans. Bewonder de creatieve teksten door middel van handlettering onder begeleiding van Studio Droombeeld. En waan je in een spannend interactief fictie verhaal onder begeleiding van mediacoach Joep van der Weijden van de Bibliotheek Midden-Brabant.

 

Klik op de link om het programma voor deze avond te openen (PDF formaat).

Burgemeester Weterings komt op voor mensenrechten

Write for Rights in Tilburg levert groot aantal brieven tegen onrecht op

Op dinsdag 10 december werd weer eens duidelijk dat veel Tilburgers het opnemen voor de mensenrechten overal ter wereld. Op de jaarlijkse internationale Dag voor de Rechten van de Mens trok de brievenschrijfactie Write for Rights van Amnesty International veel belangstellenden. In boekhandel Gianotten Mutsaers en in de bibliotheek in de LocHal werd urenlang geschreven. Resultaat: 235 handgeschreven brieven (aanzienlijk meer dan vorig jaar) gericht aan regimes die fundamentele rechten van hun burgers schenden en 70 groetenkaarten om de getroffenen een hart onder de riem te steken. Zo is er op vele honderden locaties in Nederland volop geschreven.

Een van de vele Tilburgers die hun solidariteit met slachtoffers van mensenrechtenschendingen kwamen betuigen was ook burgemeester Theo Weterings die al sinds zijn studententijd lid van Amnesty is. Nadat hij zijn brieven had geschreven vertelde hij over zijn drijfveer om dit te doen: “Op de Dag van de Rechten van de Mens is het belangrijk om ons te realiseren dat in vele landen de rechten en vrijheden voor burgers niet zo vanzelfsprekend zijn als in Nederland.”

Het gaat om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gemarteld worden om wat ze geloven. De stapels brieven zijn van enorme waarde. Burgers voelen zich gesteund, gevangenen komen vrij. Dit jaar waren de schrijfacties gericht op mensenrechtenschendingen in tien landen, van Griekenland tot China. Via de brieven worden de betreffende regeringen opgeroepen de rechten van hun burgers te respecteren. In de afgelopen jaren is gebleken dat deze acties werken. De groetenkaarten zijn een steunbetuiging aan de slachtoffers zelf en zij putten daar de kracht uit om hun strijd voor gerechtigheid vol te houden.
 

Amnesty's schrijfactie Write for Rights op 10 december in Tilburg

De grootste jaarlijkse brievenschrijfactie ter wereld

Brieven schrijven is iets van vroeger. Dat zou je denken, maar elk jaar op 10 december – de internationale Dag van de Rechten van de Mens – komen overal ter wereld honderdduizenden mensen samen om brieven te schrijven en zich solidair te tonen met mensen die waar ook ter wereld gebukt gaan onder mensenrechtenschendingen.

 

Ook in Tilburg wordt op maandag 10 december volop geschreven:

  • 13.00 tot 17.00 uur in Boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17
  • 18.00 tot 20.00 uur in Bibliotheek Tilburg Noord, Wagnerplein 4

Iedereen is welkom om aan de hand van voorbeeldteksten een brief of solidariteitskaart te schrijven, of om een petitie te ondertekenen. In een paar minuten tijd maak je het verschil tussen onrecht en gerechtigheid.

 

Oproepen tot gerechtigheid

Tijdens de schrijfactie Write for Rights (voorheen Schrijfmarathon) worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen, of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. We schrijven naar de autoriteiten die hier verantwoordelijk voor zijn, om hen te vragen om vrijlating van gevangenen en om gerechtigheid. Hoe meer brieven, hoe groter die vuist tegen onrecht, hoe groter de druk op autoriteiten die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen.

 

Woorden van hoop en troost

Ook sturen we groetenkaarten aan de mensen die dit jaar centraal staan, zodat ze weten dat ze niet vergeten worden. In het verleden is gebleken dat gevangenen beter behandeld worden nadat zij groetenkaarten hebben ontvangen. We schrijven naar mensen om ze hoop en troost te geven, mensen die ten onrechte gevangen zitten in overvolle cellen, gemarteld zijn of gediscrimineerd worden.

 

Brieven schrijven werkt

Amnesty-oprichter Peter Benenson begon in 1961 met een simpele methode: het schrijven van brieven aan autoriteiten die mensen ten onrechte gevangenhouden. Een manier van actievoeren die nog steeds effectief is. Amnesty’s actiemethoden zijn met de tijd meegegaan. Maar de handgeschreven brief, de persoonlijke verontwaardiging over de onrechtvaardige behandeling van een medemens: het werkt nog steeds. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. En het heeft effect: al vele activisten voor wie wij schreven kwamen vrij. Op 5 april 2018 kwam Tadjadine Mahamat Babouri, beter bekend als Mahadine, vrij. De mensenrechtenverdediger was op 30 september 2016 opgepakt nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd vanwege haar economische wanbeleid. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie’, liet Mahadine weten.

 

5,5 miljoen berichten

In 2017 stuurden Amnesty-supporters – van schoolkinderen tot mensen in bejaardentehuizen – meer berichten dan ooit tevoren, van fraai geschreven brieven tot tekeningen en kaarten. Of ze zetten hun handtekening onder een petitie om onze oproep tot gerechtigheid kracht bij te zetten. Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werden in Nederland 150.000 brieven geschreven.

 

 Schrijvers in 2017